Dieta Atkins, lansată în anii 70 de medicul american cu același nume, stă de fapt la baza dietelor low carb din zilele noastre.
Este o dietă care restricționează consumul de glucide, permite consum moderat de proteine și în care se recomandă consumul unor cantități mari de grăsimi (inclusiv de origine animală).
Principii:
4 etape:
- Inițiere – primele 14 zile (sau mai mult, după caz): consum foarte redus de glucide (sub 20g/zi) și consum de proteine și grăsimi pe săturate (se recomandă, totuși, o limită a bunului simț)
- Etapa slăbirii continue (balancing – în original): se adaugă treptat, pornind de la cca 25g glucide/zi, câte 5g de glucide pe zi, până când scăderea în greutate se oprește (cu revenire la cantitatea inițială dacă pierderea în greutate s-a oprit)
- Etapa a treia începe atunci când mai sunt doar 5kg de pierdut și constă, de asemenea, în adăugarea treptată a 5-10g de glucide pe zi, până când se atinge greutatea dorită și aceasta este menținută cel puțin 1 lună.
- Menținere – păstrând cantitatea de glucide din etapa a 3 a, se încearcă revenirea la o alimentație normală (limitându-se consumul de brânzeturi, fructe și făinoase)
Pro:
- Ca toate dietele low carb, are avantajul că senzația de foame este mult diminuată de parcursul dietei și scăderea inițială în greutate este importantă
- Se permite consumul de grăsimi – riscul deficienței de vitamine liposolubile sau de acizi grași esențiali este redus
- Nu necesită monitorizarea caloriilor (atâta vreme cât se monitorizează precis glucidele)
- Beneficiază de un elaborat suport online, inclusiv numeroase produse pre-ambalate.
Contra:
- Menținerea este dificilă, consumul de cantități atât de reduse de glucide este nesustenabil pe termen lung
- Constipația și respirația urât mirositoare (mirosul ”de foame”) pot să apară (acestea fiind, de altfel, întâlnite și în alte diete low carb)
- Există riscul de deshidratare și dezechilibru electrolitic
- Consumul mare de grăsimi animale poate duce, pe termen lung, la creșterea colesterolului total, a LDL colesterolului și a trigliceridelor serice – ducând, în cele din urmă, la creșterea riscului de apariție a aterosclerozei. Acesta a fost, de altfel, și unul dintre motivele pentru carte această dietă a fost în mijlocul unor controverse serioase ( mai multe aici: http://www.bbc.com/news/magazine-22145709)
Verdict:
Ar fi o opțiune pentru pacienții care au de pierdut mai mult de 20kg, mai ales la început, datorită scăderii inițiale mari în greutate și a diminuării senzației de foame, dar sub strictă supraveghere medicală. Etapele ulterioare, precum și strategia de menținere trebuie atent elaborate, evident, doar de către medicul diabetolog nutriționist.