Vin sărbătorile. Vin și kilogramele?

Se pare că da. Conform unui studiu realizat de o echipă de medici americani și publicat în New England Journal of Medicine în 2000 (A Prospective Study of Holiday Weight Gain – disponibil aici), sărbătorile vin, în medie, cu un plus de cca jumătate de kilogram/sezon. În medie, da? Adică cei care erau deja obezi sau supraponderali s-au îngrășat mai mult și cei cu greutate normală – mai puțin. Studiul a luat în calcul perioada dintre Ziua Recunoștinței și Anul Nou.

Mai mult, altă echipă de medici a demonstrat că aceste kilograme de sezon vin sub formă de grăsime: chiar și cei care nu se îngrașă vizibil au o schimbare ”de compoziție” a corpului în sensul creșterii procentului de grăsime (dovada aici: The effect of the holiday season on body weight and composition in college students).

Extrapolând datele acestea pentru România, unde avem 2 perioade majore de sărbătoare (Craciun – Anul Nou – Sf. Ion – cca 2 săptămâni) și Paști, rezultă o creștere medie de cel puțin 1 kilogram în 3-4 luni (și chiar mai mult pentru persoanele care au deja kilograme în plus). Deși efectele mielului, porcului, salatei de boeuf, răciturilor, cârnaților și ale cozonacului asupra românilor încă nu au fost studiate sistematic, cred că sunt mai eficiente la adunat kilograme în plus decât curcanul cu sos de merișoare.

Ce putem face? Vedeți aici:

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s