Știința de a mânca

În minunatul an de grație 2018, oriunde te uiți și oriunde te duci ești înconjurat de mâncare – virtuală sau reală, făcând cu ochiul din fotografii sau zăpăcind ochiul și nasul trecătorului adăpostită prin chioșcuri și rafturi.

Bomboane, ciocolată, aripioare picante, felii de lapte, croissante, sucuri, pâine cu (extrem de) multe cereale îți dau rând pe rând aripi, te fac o mamă cool sau te fac să redevii tu însuți (pentru că, nu-i așa, nu ești tu când ți-e foame). Fugi dimineața către serviciu sau școală și, în stația de autobuz sau la metrou, te așteaptă El, covrigul, alimentul nostru național, trimițând către tine parfumul acela irezistibil, mai puternic decât orice reclamă iscusită în prime time.

Mai știm, oare, să alegem alimentele potrivite înconjurați de tentații? De unde știm ce ni se potrivește? Cum și de câte ori mâncăm într-o zi? Când e cazul să ținem dietă? Ce tip de dietă ar trebui să ținem? Cu cine ne sfătuim? Medic, nutriționist-dietetician sau life coach?

Și, evident, pe aceleași căi (TV, social media, ziare și reviste) vin și niște răspunsuri la întrebările de mai sus: vegane, raw vegane, paleo, low carb, low fat, bicarbonat, slaboficat (chiar așa), puternicficat, frunze, decocturi, sucuri, tincturi, clisme. Răspunsuri date, de multe ori, de persoane care nu au calificarea necesară. de Se duc războaie virtuale și se strică prietenii pe această temă, deși răspunsul ar putea veni simplu și obiectiv – de la știință.

Așadar…să începem:

Sunt medic rezident de diabet, nutriție și boli metabolice de trei ani și sunt pasionată de nutriție și sport dintotdeauna. Nutriția este o știință! Se studiază în minim 10 ani (6 de facultate și 4 sau 5 de rezidențiat) și necesită, evident, contact permanent cu tot ceea ce se publica nou și după finalizarea studiilor. Am studiat și studiez cu pasiune această știință și îmi doresc să împărtășesc și altora ce am învățat.

Pe acest blog veți găsi informație corectă, fundamentată științific despre alimentația sănătoasă (căreia eu prefer să îi spun știința de a mânca) și despre ce înseamnă un stil de viață sănătos.

Bine ați venit! Va fi o călătorie frumoasă pe parcursul căreia toți vom deveni dacă nu mai buni, măcar mai sănătoși!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s