Despre panaceul numit apa alcalină

Lume, lume, poftiți la breaking news: medicii din toată lumea plâng în pumni, secretul bine ascuns a fost dezvăluit, panaceul a fost găsit: apa alcalină este acum disponibilă pentru toți la numai 2500 EUR/fiecare aparat.

Ea alcalinizează (cum altfel?), detoxifică, energizează, slăbește, hidratează (cum, evident, alte ape nu fac) șiiiiii este și terapeutică (conform studiilor, cum altfel?).

Dacă nu mă credeți, click aici și vă minunați (cum m-am minunat și eu).

Și acum să vedem dacă e chiar așa:

Apa alcalină alcalinizează: fals și periculos. Organismul uman are compartimente diferite cu pH diferit în funcție de necesități (de la 1,5-3,5 in stomac, 7,35-7,4 în sânge și 8,8 în sucul pancreatic și secreția biliară) sursa . De asemenea, avem organe și mecanisme specifice de reglare a pH-ului (plămâni, rinichi, sistemele tampon) care nu permit, în mod normal, variații mari ale pH -ului sanguin. Deci apa alcalină NU poate alcaliniza, și, dacă ar face-o, ar fi chiar periculos. (detalii aici)

Apa alcalină detoxifică: fals și atât. Că nu știm nici cum le cheamă pe toxine, nici unde locuiesc și nici cu ce se ocupă și noi avem ficat, rinichi și piele care se ocupă exact de “detoxificat” , 24/7.

Apa alcalină energizează: fals, evident. Dar dacă ar face-o, oare cum ar face-o? Chiar sunt curioasă cum am putea măsura și monitoriza acest efect.

Apa alcalină slăbește: aici devine deja stupid de fals, dar interesant pentru că autorii/vânzătorii spun că “Crește viteza de ardere a caloriilor și potolește chinurile foamei pentru cei aflați la regim”. Un studiu pe potolirea chinurilor foamei nu s-a făcut, dar ar merita.

Apa alcalină hidratează: adevărat și cutremurător, în același timp. Atâta vreme cât nu susțin că este singura apă care face asta, nu pot și nici nu vreau să contrazic autorii/vânzătorii.

Cât despre marile beneficii de sănătate conform studiilor, care ar face apa alcalină și terapeutică: s-a făcut un studiu, dar sus numitele beneficii mari nu au fost găsite (sursa)

Deci autorii/vânzătorii descriu/vând un aparat producător de “apă care hidratează”, pentru că celelalte afirmații sunt cel puțin mincinoase, dacă nu și stupide, pe alocuri (potolirea chinurilor foamei made my day).

Fiecare om e liber să își ia aparat de făcut apă pentru hidratat, dacă vrea și poate, dar măcar să nu se aștepte să fie mai alcalin, mai slab, mai frumos și mai energizat de la ea.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s